Tull og tøys og fårikål

Dette er historien om en megasuksessfull middag med gode venner. Hvis du ønsker å oppnå det samme, anbefaler jeg deg å lese gjennom. Dette er nemlig en hardbarka guide til å hoppe i det og bruke alle ressursene dine for å lage en episk middag til veldig mange gjester - cirka ti.

Publisert

1: Idéutvikling

Fårikål skal koke i mange timer.

Se for deg at du har en god ide. Du tenker «sau! Det skal jeg servere til cirka ti mennesker for først gang noensinne». Ja, en god ide, sa jeg. Det første du må gjøre er å tease ideen til et knippe med mennesker, som begynner å glede seg. Det betyr at du faktisk må gjennomføre ideen. Ellers blir du bare den personen som ikke klarte å lage fårikål til cirka ti mennesker.

For å være ekstra inkluderende inviterte jeg også to av mine veggisvenner, Iris Aksdal og Rebecca Borch. De ble invitert til god s, men måtte stå for egne matretter. Les videre for å se hvordan de klarte seg!

2: Lang og omfattende planlegging

Bestem deg for hvor mange som skal få æren av å være med. Volda er et stort, fantastisk fint nettverk for de fleste, men som eneansvarlig kokk, er det ikke så lett å lage fårikål til altfor mange om gangen. Jeg anbefaler å fylle et lite langbord. Tolk det som det antallet du vil, så er nok det riktig.

Hot tip: for å gjøre jobben bare bittelitt enklere for deg selv, så anbefaler jeg å engasjere en egen dessert-ansvarlig. En som for eksempel kan ta med en slags kake eller en boks med is. Eller en som kan si at de skal lage gelé, kjøpe noen bokser med gelé, også glemme å lage gelé (skal ikke nevne navn – du vet hvem du er).

Slik ble fårikålen til Oda.

Bonuskapittel: Kvelden før kvelden: en skjebnesvanger telefonsamtale

Tipset her er egentlig: begynn tidlig nok hvis det er meningen at det skal ta lang tid.

Når jeg begir meg ut på et nytt prosjekt som dette, har jeg vane for å tilkalle de beste ekspertene på området. Bare for å være sikker. Utover en matprat-oppskrift med det litt oppsiktsvekkende navnet «fårikål til mange», gikk det også en telefon ut til mamma. Bare for dramatiseringens skyld, så kommer det et referat fra den samtalen her, som for øvrig falt til kvelden før den store fårikålmiddagen.

- Mamma, jeg skal lage fårikål.

- Så flott, det går sikkert bra vettu, det er så enkelt.

- Godt å høre! Har du noen tips? Vi skal spise i morgen kveld.

- I morgen kveld? I morgen kveld?!? Oda, det kommer aldri til å gå, det skal koke i 12 timer, da må du stå opp klokken 6!

Les: mamma er en planlegger. Etter flere år på studier i diverse kollektiv har jeg selv utviklet meg til å bli stadig mindre planleggende. Jeg tilhører nå samfunnet av skippertakere.

Uansett: samtalen endte med at jeg tenkte «det går sikkert fint uansett. Og mamma overdriver vel?»

Ja, og nei. Fårikål skal jo ikke koke i 12 timer. 5-6 er nok for god fårikål (snakker av erfaring her nå!). Min mor lager både fårikål og ribbe en eller to dager før, for å sikre ekstra, ekstra langtidssteking og -koking, for så å varme opp maten før gjestene kommer. Oppskrytt!

4: Gjennomførelsen

Rebecca lagde pizza.

Men, 5-6 timer er fortsatt lenge å stå på kjøkkenet. Så hvordan klarte jeg det? Her kommer faktisk fremgangsmåten på episk fårikål til mange: Det ble to store kasseroller med litt smør i bunnen, et lag med de mer fettete kjøttstykkene, så masse hodekål, pepperkorn, salt og litt mel, også flere lag helt til kasserollen er stappfull, med vann til randen. Så skal det SMÅkoke i en hel evighet.

For å være helt sikker på at jeg hadde forstått den enkle oppskriften korrekt, hadde jeg faktisk mamma med på Facetime. Hun kunne bekrefte at det så ut som kålen lå oppå fåren. «Jeg gidder ikke sitte å se på i seks timer altså». Det trengte hun ikke. Men samtalen kom godt med for selvtilliten til en first time fårikål cook.

DRAMATISK innslag: Jeg glemte å kjøpe poteter. Det kan bli magert å spise strimler av får og kål, får i kål if you will, uten poteter. Det positive med at noe skal putre i hundre timer, er at man har god tid til å stikke i butikken og kjøpe poteter. Så det gjorde jeg selvsagt! Husk å skrive en fullstendig handleliste på forhånd. Matprat minner deg IKKE på å kjøpe poteter, så rådfør deg gjerne med en venn som kan se over lista i tilfelle noe har uteblitt.

Selvfølgelig var flere av gjestene forsinket, så legg på en ekstra time koking uten å si det til gjestene, så vil middagen stå ferdig på bordet når alle er til stede og sultne.

Så til en etterlengtet oppdatering på våre kjære vegetarianere! Iris Aksdal gikk for en klassisk suppevariant (vet ikke hvilken), mens Rebecca Borch gikk for en unik pizza, som heter Ristorante Margherita, av typen godt stekt. Se vedlagte bilder.

Oda Lamo og Henriette Molvær koste seg på fårikål-aften.

5: Resultatet

Jeg måtte selvsagt skulke skolen for å lage denne middagen. Det får så være. Men OM det var verdt det? Bare spør gjestene mine.

- Walla, det var mørt, uttalte Otto Rognstad. Ordrett.

Rognstad er proteinentusiast og møter enhver middag med god energi. Likevel var det stort å få et slikt kompliment av en erfaren spiser.

Ja, så må du huske å være ydmyk gjennom hele prosessen, spesielt når komplimentene renner inn. Når folk sier «wow, dette er den beste fårikålen jeg har smakt» eller «shit, jeg liker egentlig ikke fårikål, men dette var digg», så må du svare «så hyggelig! Men det var virkelig ikke noe styr altså». 

Til neste gang, så skal jeg lytte til sunnmøring Eskil Flem og inkludere smalahove.

Eller, fuck janteloven. Det ble megabra som det var. Vi gjør det igjen neste år!

Powered by Labrador CMS