Takk for innsatsen, Jens
Jens Stoltenberg sin tid som generalsekretær for forsvarsalliansen NATO er over. Vi bør takke Stoltenberg for hans innsats.
Debatt - dette innlegget gir uttrykk for skribentens eigne meiningar.
Gjennom et tiår preget av store utfordringer og endringer, har Jens Stoltenberg vist seg som en sterk og samlende generalsekretær for NATO. Innsatsen har vært avgjørende for å styrke alliansen og sikre stabilitet i en tid med økende globale spenninger. 1. oktober tar Mark Rutte over.
Økt forsvarsbudsjett blant medlemslandene
En av Stoltenbergs største prestasjoner og viktigste satsingsområder som generalsekretær har vært å få medlemslandene til å øke sine forsvarsbudsjetter. Da han tiltrådte i 2014, var det kun noen få land som oppfylte NATOs mål om å bruke minst 2 % av BNP på forsvar. Gjennom godt diplomati, og press har Stoltenberg bidratt til å øke antallet land som oppfyller dette målet betydelig. I dag bruker 23 av 32 medlemsland over 2 % av BNP på forsvar, blant annet har Norge en ambisiøs langtidsplan som vil oppfylle dette. Selv om dette ikke er nok, har det styrket alliansens kollektive forsvarsevne og gjort NATO bedre rustet til å møte fremtidige trusler.
Håndtering av Trump-administrasjonen
Stoltenbergs periode som generalsekretær sammenfalt med Donald Trumps tid som president i USA, en periode som var preget av usikkerhet og uforutsigbarhet. Selv om alle presidenter siden Kennedy har vært klare på at Europa må betale mer for forsvar, er Trump den eneste som har vært inne på tanken med å trekke USA fra alliansen. Stoltenberg klarte å håndtere denne utfordrende situasjonen godt. Han opprettholdt en god dialog med Trump-administrasjonen og klarte å sikre fortsatt amerikansk støtte til alliansen, samtidig som han presset på for økte forsvarsutgifter blant de europeiske medlemslandene. En studie fra 2021 konkluderte med at Stoltenberg spilte en nøkkelrolle i å hindre Trump fra å undergrave alliansen (Schuette, 2021).
Utvidelse av NATO med Finland og Sverige
En annen milepæl i Stoltenbergs tid som generalsekretær var utvidelsen av NATO med Finland og Sverige. Etter Russlands invasjon av Ukraina i 2022, søkte de to nordiske landene om medlemskap i alliansen, og brøt med det sin posisjon som nøytrale i utenrikspolitikken. Sverige holdt fast ved nøytraliteten fra 1814 til 2024. For Finland varte nøytralitetsposisjonen fra landet ble uavhengig Russland etter den finske borgerkrigen i 1918, til NATO-medlemskap i 2023. Stoltenberg spilte en nøkkelrolle i å sikre en rask og smidig prosess. Med Finland og Sverige som medlemmer, har NATO styrket sin tilstedeværelse i Nord-Europa og økt sin evne til å forsvare seg mot trusler fra øst. De som har argumentert for en såkalt «nordisk forsvarsallianse» har nå fått det innenfor NATO.
Støtte til Ukraina
Etter å ha blitt generalsekretær omtrent et halvt år etter Russlands annektering av Krim i 2014, eskalerte det ytterligere med Russlands invasjon av Ukraina i februar 2022. Krigen er en av de største sikkerhetspolitiske krisene i Europa siden andre verdenskrig. Stoltenberg har vært en tydelig stemme for støtte til Ukraina og har arbeidet for å samle alliansen om en felles respons, samtidig som han har kommunisert godt hvorfor det er i vår interesse å støtte dem. Under hans ledelse har NATO økt sin militære støtte til Ukraina, inkludert våpenleveranser og trening av ukrainske soldater. Samtidig har NATO tatt over koordineringen av støtten til Ukraina, dette etter initiativ fra ledelsen i alliansen. Stoltenberg har også vært en pådriver for å styrke NATOs forsvar i Øst-Europa for å avskrekke ytterligere russisk aggresjon.
En samlende leder
Gjennom hele sin periode som generalsekretær har Stoltenberg vært en samlende leder for NATO. Han har klart å balansere ulike interesser og perspektiver blant medlemslandene, og har arbeidet for å styrke alliansens enhet. Vi nordmenn kjenner Stoltenberg som en pragmatisk kompromissmaker fra tiden under Stoltenberg II. Disse evnene har vært avgjørende for å styre alliansen gjennom en rekke utfordringer og balansere ulike behov, blant alle medlemslandene. Han legger ikke skjul på at det er uenigheter blant landene, men de er enige i noen av de viktigste spørsmålene.
Selv om den sikkerhetspolitiske situasjonen i verden er mer usikker enn på lenge, etterlater Stoltenberg seg en sterkere og mer samlet allianse til nederlenderen Mark Rutte, noe vi alle kan være glade for. Takk for innsatsen.