Pål Christoffersen (21) gir Peikestokken-lesere tips til hvordan vi kan komme oss gjennom mørketida.

Lyset i mørket

Høsten kommer krypende inn gjennom fjord, og over fjell. Bladene begynner å falle av trærne. Du vet hvordan lukta er når årstiden nærmer seg. Lufta blir kjølig og crisp. For hver dag som går, løper minuttene med sol vekk fra oss. Det er lett å bli litt nedstemt i denne perioden. Hvordan kan vi navigere oss gjennom mørketida?

Publisert

Vinterdepresjon er et kjent begrep. Du har helt sikkert følt på det. Det antas at rundt 5-10 prosent av befolkningen lider av sesongbasert depresjon. Symptomene kan vare rundt 4-5 måneder. Hvordan kan vi gjøre hverdagen litt enklere å komme seg gjennom akkurat denne perioden av året? Og hvorfor høres det så negativt ut? Sesongbasert depresjon, det var jo litt kjipt. Kunne det ikke heller hete noe som Vinterpjusk, eller Solsøker-syndromet. Selv forkortelsen på engelsk er SAD (Seasonal affective disorder). 

Lært noen tips og triks fra Svalbard

Pål Christoffersen (21) har erfaring fra to år på Svalbard.

Som tidligere polfarer, har jeg lært meg noen triks for hvordan håndtere mørketida litt bedre. Med to år bak meg på den norske øygruppa Svalbard har jeg opplevd mye spennende. Alt fra å plukke søppel på strender så langt nord du kommer, til å ha kjøpt dritbillig øl på det lokalet vinmonopolet, også kjent som Nordpolet #taxfree. Jeg har til og med malt utendørs i minus 30 grader. Men ikke våg å spør meg om jeg har sett isbjørn, den er sjenert. Jeg kommer fra Sørlandet, og er ikke vant med ekstrem mørketid, slik det er nordpå. Da jeg flyttet til Svalbard, lengst nord på kloden, fikk jeg kjenne det på kroppen. Det var lett å bare bli slapp og daffe rundt inne. 

I verdens nordligste by, Longyearbyen, går sola aldri ned om sommeren, og om vinteren står sola aldri opp. Ja, det stemmer, i mørketida er det faktisk ingen form for dagslys. Da er det ikke rart at man er nødt til å være litt tilpasningsdyktig. For hvordan skal man klare å leve i en normal hverdag når man konstant går på halvfullt batteri, og det eneste man vil er å krype under dyna, med noe varmt og godt i koppen. 

Balanse mellom ute og inne

Er det noe jeg har lært etter to sesonger med mørketid, er det å ta vare på det som gir meg glede. Om det er å gå turer, lese bøker eller kreativt håndarbeid, så tok jeg det med meg inn i mørketida. For meg ble det å nyte den avslappende tiden inne med strikketøy veldig viktig. Med håndarbeid i fanget fikk jeg muligheten til å koble av hjernen, og bare nyte tiden når man først er innendørs. Men jeg lærte fort at mørketida var lang. Det gjelder å finne kontraster, som utfyller hverandre. Og da mener jeg ikke å bytte mellom strikking og hekling. For meg ble det livsviktig å finne tid til å gå ut. Det å være i fysisk aktivitet er så viktig for kropp og sjel. Å finne en balanse mellom ting som foregår inne, og det som foregår ute er alfa og omega. Det er når du først kommer deg over den berømte dørstokken, at du kan finne inspirasjon og ikke minst motivasjon. For finnes det egentlig en bedre følelse enn en varm dusj etter å ha vært ute i kulden? 

Månen er reserveløsning for sola

Mørketida kan oppleves lang, kald og ensformig. Men med enkle grep kan også denne perioden bli magisk. Mitt beste tips er å ta deg en tur ut, gjerne utenfor lyktestolpene. Det er først da man faktisk innser at det er lysere enn det oppleves. Med det falske lyset fra gatelyktene blir man utsatt for mye lysforurensing. Månen og stjernene kan påvirke vår oppfatning av lys. Det er akkurat som om månen er en reserveløsning for sola. Og er du heldig kan til og med nordlyset dukke opp. Finnes det noe finere enn å titte opp i mørket og plutselig se himmelen danse. Akkurat som om den har en egen liten forestilling, kun for dem som våger å trosse mørket. 

Hold kontakt med venner og familie

Rutiner er viktigere enn du tror. I mørketida kan man fort glemme hvor viktig det er å ha noe å gjøre. Lag deg faste tider for når du står opp, spiser, og legger deg. Rutiner gir en følelse av stabilitet, selv når det er mørkt ute. Det å ta vare på sosiale relasjoner er viktig. Hold kontakt med venner og familie, enten det er over telefon eller ved å samles i kollektivet, på Rokken eller ute på en tur. Planlegg kvelder med hyggelig samvær. Kanskje dette er tiden for å bli kjent med nye folk. Det er alltid lettere å håndtere mørket sammen med noen andre. Og kanskje det viktigste, vær snill med deg selv. Gi deg selv lov til å ta det med ro og ha dårlige dager. Det er helt normalt. 

Blir du plaget av sesongbasert depresjon, ta kontakt med helsepersonell, de kan hjelpe deg. Ikke vent deg gjennom mørket før du ber om hjelp. Men ikke glem, etter mørket kommer solen.

Powered by Labrador CMS