Etter 137 år med lovgivning som godkjente barneekteskap med foreldrenes tillatelse, har Colombia signert en ny lov som sikrer totalforbud.

Hva i all verden?

Har du fått med deg nyhetene i det siste? Det kan være vanskelig å få med seg alt som skjer rundt om i verden, både av vanskeligheter og ikke minst gode nyheter. I denne utgaven vil jeg fokusere på de gode nyhetene. Her er fem gladsaker fra verden rundt.

Publisert Sist oppdatert

Colombia forbyr barneekteskap

Ringhalelemuren er blant dyrene som blir sendt hjem til Madagaskar.

Etter 137 år med lovgivning som godkjente barneekteskap med foreldrenes tillatelse, har Colombia signert en ny lov som sikrer totalforbud. Dette gjør landet til et av tolv i Sør-Amerika som har forbud mot barneekteskap, sammen med Honduras, Puerto Rico og Mexico, blant annet. Kampanjen som fikk gjennom lovforslaget har holdt på i 17 år, med ordtaket «jenter, ikke bruder». Dette er deres niende forsøk på å få gjennom et lovforslag. Jenter blir giftet bort tre ganger så ofte som gutter, og de fleste kommer fra fattige strøk eller urbefolkningssamfunn. Loven beskytter alle barn under 18 år.

Innenriks veitransport blir grønnere og grønnere

SSB melder at flere og flere elbiler erstatter diesel- og bensinbiler på norske veier. Energibruken langs veiene sank med 5,5 prosent i 2023, fra året før. I innenriks luft- og sjøfart er det fortsatt mest fossilt drivstoff, men man ser at fornybar energi er på vei inn her også. Flere elbiler står bak skiftet, i tillegg til økende bruk av biodrivstoff. Det er drivstoff som fremstilles av biologisk materiale, og derfor er en del av det naturlige kretsløpet, i motsetning til fossilt drivstoff. Norge har et omsetningskrav som fastsetter hvilken prosentandel av det solgte drivstoffvolumet som må være biodrivstoff. I 2023 var kravet 17 prosent, og i 2024 har dette økt til 19 prosent. Kravet i 2023 ble nådd.

Verdens første doble lungetransplantasjon utført av robot

Raskere behandlingstid, mindre kirurgiske inngrep og kortere restitusjon er blant fordelene med operasjoner utført av roboter. Amerikanske Cheryl Mehrkar har slitt med pusten i ti år etter en kols-diagnose og problemer som følge av Covid-sykdom. Nå er hun den første personen som har fått begge lungene transplantert av en robot. Medier møtte en rørt Cheryl som sier hun har fått tilbake livet sitt. «Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle puste på egen hånd igjen» sa hun i en video publisert i Sky News.

Avskogingen i Amazonas skal stanses innen 2030.

Nesten tusen ulovlige arter returneres til Madagaskar

Thailand markerer seg som forkjemper mot ulovlig smugling av dyr. I det største beslaget de har gjort til nå, fant de i mai over tusen dyr. Disse ble smuglet ulovlig inn i Thailand til bruk som eksotiske kjæledyr. Siden da har noen av dyrene dødd, ettersom de allerede rødlistede artene er avhengige av sitt naturlige klima for å overleve. Overfarten fra Madagaskar til Thailand tidligere i år gjorde skade på flere av dyrenes helse. De 961 gjenværende dyrene blir nå sendt tilbake til Madagaskar, via offentlige myndigheter fra Thailand og Madagaskar. Blant dyrene er flere alvorlige truede arter, som ringhalelemurer, brunmakier og ulike skilpaddearter.

Avskogingen i Brasil fortsetter å minke

Brasils nåværende president Lula da Silva har lovet å stanse avskogingen i Amazonas innen 2030. Avskogingen har falt med over 30 prosent mellom august 2023 og 2024. Det viser satellittbilder fra den brasilianske romfartsorganisasjonen INPE, som overvåker avskogingen. I dette tidsrommet ble nesten 6.300 kvadratkilometer skog hogd. Det er på størrelse med Oslo og Akershus, men er også de minste ødeleggelsene de siste ni årene. Regnskogen i Amazonas er den største i verden, og trekker til seg enorme mengder karbondioksid. I tillegg er den en vannspreder i verden, da den produserer sitt eget regnvær som spres over kontinentet. Arbeidet for å stanse avskogingen har vært viktig for klimakampen. Under Brasils forrige president, Jair Bolsonaro, økte avskogingen med hele 75 prosent fra forrige tiår.

Powered by Labrador CMS