FOTBALLENS SJEL PÅ SPILL: Når pengene rår, står selve idrettens grunnverdier for fall.

Fotballen står for fall

Utfallet av Manchester City-saken er ikke bare skjebnesvanger for Haalands arbeidsgiver, men også for toppfotballen ellers.

Publisert

Debatt - dette innlegget gir uttrykk for skribentens eigne meiningar.

Det er få ting som gjør meg mer engasjert, forbannet, oppgitt og trist på en og samme tid som fotballkorrupsjon og dens ødeleggende virkning på fotballens tradisjon og integritet. Manchester City er et kroneksempel på nettopp det. 

Den lyseblå delen av Manchester har sørget for en langt mørkere fotball-framtid. 

Hva er greia? 

I midten av september startet arbeidet og granskingen av hvordan den engelske fotballklubben Manchester City har drevet klubben i sesongene mellom 2009-2018. The Citizens står overfor 115 (!) anklager fra Premier League som inkluderer brudd på̊ økonomiske regler, spesielt Financial Fair Play (FFP). 

Dette viser et mønster der klubben systematisk har brutt regler for å oppnå̊ sportslig suksess. Når en klubb bryter så mange regler, bør man stille spørsmål ved integriteten til de titlene de har vunnet. 

Hva kan utfallet bli? Fra poengtrekk til degradering 

Om City blir funnet skyldig i alle de 115 anklagene de har fått rettet mot seg, kan klubben potensielt risikere flere alvorlige straffer. Konsekvensene er ennå̊ uklare, men poengtrekk, degradering, bøter, annullering av titler, overgangsforbud og utestengelse av europeiske turneringer er potensielle utfall. 

Det ser imidlertid ut til at straffen på̊ langt nær blir like streng som mange håper. For det å miste en så viktig inntektskilde, som aktøren City er for Premier League - kaste merkevaren Manchester City og alle produktene (eks. Haaland) i søpla blir neppe det reelle utfallet. (Dessverre).Det er ikke utenkelig at Premier League ser gjennom fingrene i dette søksmålet, fordi de selv ser at de kan tjene (tjener allerede) store penger på̊ klubben. Det er synd. Dette sender et skremmende signal, nemlig at økonomisk makt trumfer integriteten. Dette vil ikke bare undergrave tilliten i ligaen, men fotballen som helhet, fordi City er en så betydelig del av toppfotballen i 2024. Likevel er det en del eksperter som spår nedrykk for den mektige klubben. 

Fotballens “sjel” på̊ spill 

Amund Søberg Granrud mener at den Manchester City har brutt regler for å oppnå suksess.

Manchester City-saken er ikke bare en juridisk tvist, men et symptom på̊ en dypere krise i moderne fotball. Mens vi beundrer stjernespillere som Haaland på̊ grasmatta, utspiller det seg et langt mer dystert drama bak kulissene. 

Fotballens sjel har lenge vært under angrep fra kommersielle krefter, men City-saken representerer et nytt lavmål. Det handler ikke lenger bare om penger, men om systematisk manipulasjon av regler som egentlig skal sikre fair play og like konkurransevilkår. 

Supporterne, fotballens livsnerve, står igjen som de store taperne. Deres lojalitet og lidenskap blir utnyttet av eiere som ser klubber som investeringsobjekter snarere enn kulturinstitusjoner. Hva er en seier verdt hvis den er kjøpt med uærlige midler, Manchester City? 

Det er på̊ tide at supportere, spillere og ærlige ledere står sammen og krever en grundig opprydding. Fotballen tilhører folket, ikke milliardærene. La oss ta den tilbake før det er for sent. 

Stemninga på An der Alten Vörsterei - Et alternativ til pengemakten 

De siste årene har fotballhodet mitt rettet seg mer mot tysk fotball. Av flere grunner. 

Klubbdriften i for eksempel Union Berlin i Bundesliga gjør at supporterne har større kontroll over klubbene sine gjennom blant annet 50+1-regelen. Dette sikrer at fans har avgjørende stemmer i beslutninger, noe som ikke praktiseres i Premier League. Der er klubbene som kjent eid av rike enkeltpersoner eller selskaper. Ja, også mitt kjære Arsenal. 

Men det viktigste - supporterkulturens rolle i klubbene. I Tyskland finner vi sterk supporterkultur som spiller en betydelig rolle for klubbdriften, som igjen gir billigere billettpriser og dermed høyere tilskuertall. Jeg husker godt stemninga på An der Alten Vörsterei i 2019 i 2. Bundesliga. Den kan ikke sammenlignes med så mange andre plasser. Ser vi over til balløya, preges den i dag av høye billettpriser hvor tradisjonelle supportere kan føle seg fremmedgjort og mer ressurssterke samfunnsgrupper lettere kommer til. 

Den tyske fotballmodellen viser at det er mulig å drive toppfotball på en måte som setter supporterne først og bevarer fotballens tradisjonelle verdier. Takk, Union Berlin. 

Hvordan “bør” veien se videre ut? 

Et reformforslag for Premier League er mitt forslag. Med strengere økonomisk regulering og mer transparens i klubbene. Jeg ønsker økt supporterinnflytelse i klubbstyrer og uavhengig økonomisk tilsyn, som tydeligvis ikke blir praktisert på en god nok måte i dag. Kremt. City. Om dette er mulig å implementere, tviler jeg derimot på. 

Uansett. Fotballen står for fall. 

Manchester Citys 115 anklager om økonomisk juks er ikke bare en trussel mot klubbens framtid, men et varselskudd for hele fotballens sjel. Når pengene rår, står selve idrettens grunnverdier for fall.

Powered by Labrador CMS