RUSBRUK: En bit av Peikestokken er brukt for å illustrere rusmidler.

Er rusbruk blant Voldastudenter utbredt eller uvanlig?

Publisert Sist oppdatert

På landsbasis er rusdebatten i full gang. Arbeiderpartiet vil kriminalisere all besittelse over null gram uansett rusmiddel, mens Rødt og MDG helst vil se en legalisering av cannabis. I Volda er trolig meningene like spredt. Peikestokken har pratet med rusmotstander Thea Sofie Beitveit, vi har tatt tempen på utbredelsen av rusbruk i Volda og vi har spurt tilfeldige studenter om egne holdninger til rusbruk. 

Thea Sofie Beitveit (25) kommer fra Åheim og studerer sosionom ved Høgskulen i Volda. Som mange andre sosionomstudenter, ser hun for seg en jobb hvor hun kan hjelpe mennesker som har det vanskelig, blant annet mennesker som sliter med rus. Da synes hun det er dobbeltmoralsk at medstudenter ruser seg.

– I Volda synes jeg rus er veldig utbredt. Hasj, kokain, tabletter, molly (MDMA) og mye amfetamin. De har det i snusboksen sin. Jeg har sett folk ta det, spesielt i helgene på et av de lokale utestedene. 

I klassen har de nylig lært mye om narkotika og rusmisbruk. Selv tar hun avstand til narkotika, men er redd for at narkotika holder på å bli like normalisert som alkohol blant studentene. Problemet ligger i at ingen vil snakke om det, mener Beitveit. 

– Hvordan tørr de å møte opp i forelesning når de vet de var på en «bender» i helgen? Mens vi snakker om hvor farlig og skummelt narkotika er. Jeg satt i klasserommet og tittet rundt meg, jeg ser at alle følger med. Da tenkte jeg; ‘’kjenner ikke de at det stikker litt i hjertet?’’ 

Skikka nok?

Beitveit bestemte seg for å ta saken i egne hender. Hun delte sin mening på TikTok , der hun forteller om bruk av narkotiske stoffer på studiet. I videoen stod det; ‘’crazy å tenke på at mange av de fremtidige sosionomene ruser seg i helgene men skal hjelpe andre etter studiet». Videoen er tagget med #volda, og har fått 170.000 visninger. Flere viser sin støtte i kommentarfeltet på TikTok. 

– Mange var enige og pekte på at meldeplikten fungerte dårlig. «Legitttt, de skikkahetsvurderingene vurderer ikke nokkk», var blant en av kommentarene. 

Universiteter og høyskoler skal gjøre skikkahetsvurdering på alle som vil gå studier som omhandler relasjoner med mennesker. Formålet er å avgjøre om en student utgjør en mulig fare for liv, fysisk og psykisk helse, rettigheter eller sikkerhet til de pasienter, brukere, barnehagebarn som studenten vil komme i kontakt med under praksis eller i fremtidig jobb. Videre har studenter ved disse utdanningene meldeplikt. Det betyr i praksis at studenter som observerer eller kjenner til rusbruk blant medstudenter, må melde i fra til skolen. Beitveit tror derimot at mange studenter er redd for å bruke meldeplikten sin. 

– Slik jeg har forstått det, så er du anonym når du melder inn rusbruk hos en student. Men om politiet skal ta saken videre og mangler bevis, må de som meldte fra stå frem med navn. Så jeg tror folk er redd for hva som kan komme frem. 

Til tross for at mange var enig i Beitveit sin mening på TikTok, var det også flere i kommentarfeltet som har et annet syn. ‘’Som sosionom er det aldri dumt å ha litt livserfaring ;)’’ var blant en av kommentarene. Til dette svarer Beitveit;

Foto: Fredrik Ringen

- Om du tidligere har ruset deg, men nå har sluttet fordi du ønsker å hjelpe andre med det, så tenker jeg at det bare er en fordel. Da kan sette seg inn i situasjonen og forstå hvor vanskelig det er for en som sliter med rus. Men det blir veldig dobbeltmoralsk å aktivt ruse seg i helgene, mens man tar en utdanning der du skal hjelpe andre. 

Avhold – eneste rette for sosionomer

«Ironisk at du snakker om rus som om alkoholrus ikke er inkludert i begrepet»

«Hater når sosionomer drikker i helgene»

«Helt sykt at de drikker ass. Avhold er det eneste rette for sosionomer» 

– Jeg vil ikke si at det er det samme. Alkohol en type rus, men det er en vare du får kjøpt i butikken. Dersom politiet gjennomfører en razzia, fjerner de alt av narkotika, men ikke alkohol. Det må ha en betydning.

Budskapet

Nå har det gått én måned siden TikTok-videoen først ble publisert. Beitveit tror flere av studentene som studerer sosialt arbeid har blitt mer oppmerksomme etter de så videoen. 

– Jeg har hørt mange snakke om den, jeg synes det er bra at budskapet mitt når ut. Så håper jeg at folk tenker seg om dersom de har planer om å ruse seg, fordi det er hverken lov eller greit. 

Samtidig ønsker hun spesielt at lærerene har sett videoen og tar rusbruk mer på alvor. Hun etterspør konsekvenser for rusbruk hos studenter ved sosialt arbeid.

– Jeg skjønner ikke helt hvorfor det ikke er lov å ta en test. Bare en stikkprøve på studentene. For å utelukke, få vekk de som ikke passer i dette studiet her. 

Undersøkelse av studenter i Volda

Etter å ha pratet med Beitveit har Peikestokken gjort undersøkelser for å finne ut om flere studenter deler oppfatningen hennes om utbredelsen av rus i Volda. Gjennom en anonym spørreundersøkelse med 50 svar, fikk vi følgende resultat: 

66% av studentene har på et eller annet tidspunkt vært vitne til ulovlig rusbruk i Volda. 30% svarer at de har hørt om det. Når vi spør om hyppigheten av dette, faller statistikken betraktelig. 85% svarer at de har vært vitne til dette sjeldnere en gang i måneden. Litt under halvparten av disse svarer at de aldri har sett det.

Av de som kjenner til rusbruk i Studentmiljøet, svarer 96% at det er snakk om cannabis. 31% har sett kokain, og 17% har sett MDMA, LSD, eller fleinsopp. 

Peikestokken konfronterer noen tilfeldige studenter i kantina for å høre om de har noen tanker om statistikken. Noen av de har valgt å være anonyme. 

Tenker du at rusmidler er utbredt blant studentgruppa i Volda?

(Mann, 25)

  • Helt ærlig, så føler jeg det er ganske lite av det her. Jeg er selv fra en stor by, og har vært ute i miljøer der folk har ruset seg, så jeg vil tro jeg har en greit utviklet radar på dette. Jeg tenker at det er et tegn på at det er lite rusbruk ute bland folk, og ikke bare at det er skjult. 

Hva tenker du når du ser statistikken om rusbruk her i Volda? 

(Mann, 22)

  • Tja, at Cannabis står frem som mest vanlig er vel ikke så overaskende. Det er jo også det vanligste rusmiddelet etter alkohol i hele verden. Jeg personlig ser ikke på det som noen stor krise, om det må en anonym undersøkelse til for å finne ut om folk røyker weed, er nok det et tegn på at det er lite utbredt. Ikke anser jeg det som så veldig farlig heller.

(Martin, 21) 

Martin er ikke sosionom-student, men har lest uttalelsene til Thea Sofie, og har blitt spurt om han har noen tanker rundt tematikken. 

  • Stikkprøver før forelesninger høres ikke bra ut. Det er mistenkeliggjørende. Det kan påvirke studietmiljøet i en ganske negativ retning. Det er heller ikke positivt at vi som studenter skal være ute etter hverandre. Det er viktig å skille mellom privatliv og skole også. Men som Thea selv sier; det er på ingen måte positivt at skolen har innsyn i store deler av privatlivet til studenter. Når det er sagt, er det selvfølgelig ikke positivt med en masse sosionomstudenter som ruser seg i hytt og gevær. Men det må forebygges på samme måte som annen rus i samfunnet, ikke med straff. 

(Pia, 21) 

Også Pia stiller seg kritisk til testing av studenter. 

  • Man ser jo hele tiden folk som har klarer å ha et normalt liv, og gjennomføre en jobb samtidig som de ruser seg i helgene. Derfor er veldig vanskelig å vite hvem som har et problem, og hvem man skal teste. Det er kanskje en litt farlig vei å gå. Samtidig er det problematisk at man setter alle ulovlige rusmidler i samme kategori. Det er stor forskjell på noen som røyker en joint i ny og ne, og noen som jevnlig tar kokain i helgene.

(Kvinne, 20) Sosionomstudent

  • Jeg har sett TikToken, og jeg er enig i det hun sier. Men Volda er en liten bygd, og vi får et dårlig bilde der det fremstår som at det er mange barnevern- og sosionomstudenter som ruser seg. Det stemmer ikke. Det er ikke så utbredt som det blir fremstilt. 

  • Det er ikke bra at studenter ved sosionom eller barnevern ruser seg i det hele tatt. Men jeg kan skjønne at noen bruker det fordi de har det vanskelig, og det gjør dem ikke til et dårlig menneske. Men jeg ville kanskje revurdert studievalget mitt, da det er nulltoleranse for bruk av narkotika på slike studier.

Hva synes du om forslaget at det burde være lov å ta stikkprøver på studenter?

  • Jeg tenker at det ville vært et tillitsbrudd. Om bruken av narkotika hadde vært mer utbredt kunne jeg skjønt det. Man må jo ha noen krav for de som går på studiet, for eksempel politiattest. 

Tror du mange er redd for å bruke meldeplikten?

– Absolutt. Den andre part får vite hvem som melder inn. Så hvis man melder inn, må man stå frem med navn. 

Debatten om ruspolitikk er på langt nær over, og Peikestokken ønsker velkommen til meningsutveksling i seinere utgaver om tematikken.

Powered by Labrador CMS